The School Day

Sessions in a school day Key Stage 1

Session

 

Time Duration
Registration 9.00 – 9.10 10 min
Collective Worship 9.10 – 9.30 20 min
Session 1 9.30 – 10.30 1 hour
Morning break 10.30 -10.50 20 min
Session 2 10.50 – 11.45 55 min
Lunch break 11.45 – 12.45 1hr
Session 3 12.45-1.15 30 min
Session 4 1.15– 2.00 45 min
Break 2.00-2.15 15 min
Session 5 2.15 – 3.00 45 min
Session 6 3.00 – 3.20 20 min

 

Total working hours, excluding registration and breaks but including assembly time = 22 hrs 54 min per week.
DfES recommended minimum for KS1 is 21 hours per week

Subject Allocations Key Stage 1

Session Daily Weekly % of total curriculum
English 55 mins 4hr 35 mins 21%
Maths 55mins 4hr 35 mins 21%
Science N/A 1 hr 30 mins 7%
Topic N/A 1 hr 30 mins 7%
Art/Design N/A 1 hr 30 mins 7%
PE N/A 2 hrs 9%
Music N/A 1 hr 5%
RE N/A 1hr 5%
ICT Skills N/A 1hr 5%
Storytime/PHSE/other 40 mins 2hr 45 mins 13%

Sessions and Curriculum Balance Key Stage 2

Session Time Duration
Registration 9.00 – 9.10 10 mins
Session 1 9.10 – 10.10 1 hour
Morning break 10.10 – 10.30 20 mins
Session 2 10.30 – 11.00 30 mins
Session 3 11.00 – 12.00 1 hour
Lunch break 12.00 – 1.00 1 hour
Session 4 1.00 – 2.30 1 hour 30 mins
Session 5 2.30 – 3.20 50 mins

 

Total working hours excluding registration and breaks but including assembly time = 24 hours 10 minutes per week.
DCSF recommended minimum for KS2 is 23 hours 30 minutes per week

Subject Allocations Key Stage 2

Session Time Duration
Registration 9.00 – 9.10 10 min
Collective Worship 9.10-9.30 20 min
Session 1 9.30 – 10.30 1 hr
Break 10.30 – 10.50 20 min
Session 2 10.50 – 12. 00 70 min
Lunch 12.00 – 1.00 1 hr
Session 3 1.00 – 2.30 1hr 30 min
Session 4 2.30 – 3.20 50 min